030 251 3040 8.00 - 12.30u
030 305 0347 12.30 - 16.45u (bij spoed)

Behandeling kinderen

Voor het eerst naar de tandarts

Het is verstandig om een kind rond het tweede jaar een keer mee te nemen als je als ouder voor een controle moet komen. Zo kan het kind alvast wennen aan de omgeving en aan o.a. de witte pakken en handschoenen die de tandarts en de assistente dragen. Ook kan het kind dan evt. op de stoel gaan zitten en worden de tandjes geteld. Dit om ze al een beetje vertrouwd te maken. Vanaf een jaar of drie zijn kinderen te behandelen en bij de behandelingen worden dezelfde materialen gebruikt als bij volwassenen. In principe komen kinderen twee keer per jaar op controle. Als kinderen al diverse vullingen hebben krijgen ze ook een fluoride behandeling, anders is het voldoende om twee keer per dag met tandpasta waar fluoride inzit te poetsen. De kosten van de behandeling worden tot 18 jaar vergoed door de verzekering.

Fluoride poetsadvies

Het gebruik van fluoride voorkomt dat er gaatjes in tanden en kiezen ontstaan. In de meeste tandpasta’s zit daarom fluoride. Tandenpoetsen wordt momenteel gezien als de beste manier om fluoride te gebruiken. Vanaf het moment dat kinderen de eerste tandjes krijgen is het daarom belangrijk dat met fluoride-tandpasta wordt gepoetst.
Wij adviseren voor kinderen tot 5 jaar speciale peutertandpasta’s te gebruiken. In peutertandpasta zit minder fluoride dan in tandpasta voor volwassenen. Vanaf het vijfde jaar kan gepoetst worden met ‘gewone’ tandpasta voor volwassenen.

  • 0 t/m 1 jaar: vanaf het doorbreken van de eerste tandjes: 1 keer per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta
  • 2, 3 en 4 jaar: 2 keer per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta
  • 5 jaar en ouder: 2 keer per dag poetsen met fluoride-tandpasta voor volwassenen